pondělí 25. srpna 2014

Chuť krve (Stefanovy deníky #2) od L. J. Smith | Recenze

V druhém díle se vracíme opět do Mystic Falls, kde však pobudeme jen chvíli, a se Stefanem a Damonem se vaydáme do New Orleans. 

Poté, co se v minulém dílu bratři staly upíry a přišli o svoji lásku Katherine, mezi nimi vznikly neshody. Ze Stefana se stal krvežíznivou stvůrou, která nemá slitování s žádným lidským životem. Damon se odmítá krmit a po jedné krvavé vraždě se otáčí k bratrovi zády a utíká. 

Tenhle díl je něčím novým i pro zastánce seriálové podoby. Damon, kterého na začátku knihy sledujeme, není ten sarkastický, nemilosrdný, vše-je-mi-jedno upír. Tenhle Damon dělá všechno, aby ukončil svůj ubohý věčný život a tak se dostává do situace, ze kterého ho bude muset dostat jeho bratříček....Jenže Damon o pomoc nestojí. 

Jak už jsem řekla, setkáváme se tu opět s bratry Salvatory, ale najdeme tu i nové postavy. Jednou z nich je například Lexi. Lexi je stará upírka, která v New Orleans vede upíří družinu. Ta se stará o to, aby zůstaly ukrytí a nepřitahovali na sebe zbytečnou pozornost. Tahle dáma mi přišla jako takový prototyp Marry Poppins, která má na srdci jen to, aby se ze Stefana stal hodňoučký vegetariánský upír. 

Jenže Stefan si hodlá zahrát na "Velkého bráchu", jelikož zjistí, že je Damon držen v cirkuse, jako krvelačná stvůra pro pobavení. 

Tato kniha je pro - ano budu se opakovat - fanouška seriálu příjemným počtením na deštivá odpoledne, která nám odhalí něco málo ze zákulisí seriálu a minulosti bratrů "S". 

Pro "pouhého čtenáře" to však může být průměrná, místy až podprůměrná kniha, která v něm nezanechá žádnou větší odezvu. Jde tedy vidět, že tvůrci seriálu vzali to, co chtěli vidět diváci, a sepsali to...Olalá máme knihu. 

Nebudu nejspíš jediná, kdo má u této knihy problém s překladem. Přeci jen se pohybujeme v druhé polovině devatenáctého století a výrazy jako "Brácho" mi tu stále nesedí. A jedno zásadní - ROZRAZIL. Ano, jde poznat že Upíří deníky překládá jiná osoba než Stefanovy. Ať už si tuhle knihu přečte fanoušek knižní podoby či seriálu, udeří ho do očí že tu máme jakýsi rozrazil a ne náš starý známý sporýš. 

Kniha byla příjemná a čtivá, ale nebyl to žádný úžasný kousek, který si postavím do popředí mé knihovny. 

4/10

Žádné komentáře:

Okomentovat