pondělí 25. srpna 2014

Hvězdný prach od Neila Gaimana | Recenze

Neil Gaiman není ve světě fantasy a sci-fi knih žádný nováček. Píše již od roku 1988, kdy oživil komiksovou sérii Sandman. Roku 1991 následoval scénář k seriálu Nikdykde a spolupracoval například i s Terrym Pratchettem na vtipném fantasy příběhu Dobrá znamení. Napsal knihu Američtí bohové, na kterou volně navazovali Anansiho hoši a také pohádku/nepohádku Koralina. A konečně se dostáváme ke knize Hvězdný prach, která spatřila světlo světa roku 1998. 

Začátek příběhu se odehrává v Anglii 19. století v jedné malé vesnici nesoucí jméno Zeď. Ve Zdi žijí naprosto obyčejní lidé, ale za zdí, které ohraničuje jejích město, se ukrývají elfové, čarodějnice, ...... Jediná možná cesta za kamenitou zeď je hlídána dvacet čtyři hodin denně a nikdo nesmí projít. Jednou za devět let se průchod nechá volný a koná se trh, na kterém se setkávají lidé ze Zdi, ale i celého světa, s obyvateli říše za zdí. 

Ještě před tím, než se vrhneme do dobrodružství Tristrana Thorna, seznámíme se s jeho otcem Dunstanem, a tak je nám během první kapitoly představena vesnice, její obyvatelé a celkově se dozvíme jak to v této Anglii vlastně chodí. 

Mladý a zamilovaný. To způsobí, že se tento chlapec vydává vstříc nebezpečí do světa za zdí. Aby získal srdce jeho milované Viktorie, slíbil jí, že jí přinese spadlou hvězdu. Mladíkovi zaslepenému láskou se smůla lepí na paty, i když si to zřejmě neuvědomuje. Jeho příběh je plný zvratů a někdy nám vlastně ani nedojde, kdy se změnil hlavní tok příběhu. 

Hvězda Yvaine je typická ženská, která to nemá jednoduché (sakra to používám v každé recenzi, co to je za svět, že se všichni mají jak v pekle?). No holky, řekněte, které z vás by se líbilo spadnout z nebe a nechat se odvléct mladým nevyzrálým klukem, který z vás - i když nevědomky - chystá udělat šutr? Mě tedy ne! K tomu zlomená noha musí pekelně bolet... 

Autor tu postavy sice popsal jen povrchově, ale to k dokonalosti zcela stačí. Tristranova osobnost se v průběhu knihy změní - dospěje. Není to ten naivní mladík, ale muž, který si uvědomí co je důležité a co chce. Yvaine se taky myšlenkově posune, ale u ní to není tolik znát. 

Svět do kterého se Tristran dostane - Elfie - není sice v knize nijak výrazně popsán, ale myslím, že každý milovník fantasy nemá problém představit si jak taková krajina může vypadat. Naopak jména použil téměř vždy, i přesto, že hrdinové cestují a tak zůstávají na jednom místě pouze po krátkou dobu. 

Ano, tahle část mě velice zaskočila. Bylo to takové milé....Nekončilo to takovým tím velkým BOOMEM, kterého bývalo všude plno, ale příběh náznakem pokračuje. Opravdu se mi líbí, jak autor naznačil jak to celé pokračovalo a vlastně i dopadlo po mnoha letech.

 Gaiman je geniální spisovatel, od kterého jsem očekávala hodně a zcela naplnil má očekávání, jen díky nedostatku času jsem knihu byla nucena číst po kouskách, a tak jsem si zcela neužila tu správnou atmosféru při čtení. 

7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat