pondělí 25. srpna 2014

Čarodějův synovec (Letopisy Narnie #1) od C. S. Lewise | Recenze

Kniha Čarodějův synovec je buď milým začátkem nebo příjemnou třešničkou na konec. O čem to mluvím? Tato kniha je součástí knižní série Letopisy Narnie, kterou autor napsal jako poslední, ale dějově je zasazena dlouhou dobu před díl první. V této knize zjistíme, jak překrásná země zvaná Narnie vznikla a co tomu předcházelo.

Nebyl by to C. S. Lewis, kdyby tu nebyly děti. Našimi hlavními hrdiny jsou Digory, Chlapec, který bydlí se svým strýcem a tetou, protože jeho nemocná maminka se u nich léčí, a Polly, která bydlí ve vedlejším domě a aby se nenudili, začali spolu podnikat různá dobrodružství. Při jedné ze svých her, kdy se rozhodnou prozkoumat chodbu, vedoucí pod střechami všech domů v ulici, se nedopatřením dostanou do pracovny Digoryho bláznivého strýčka Andrewa. 

Ten neváhal a rozhodl se použít děti k něčemu, na co si sám netroufl. Donutil Polly dotknout se krásného žlutého prstenu, který ležel na jeho stole a...Polly se vypařila. Její kamarád ji po hádce se strýcem co nejrychleji následoval. Děti se objevily na místě, které sloužilo, jako rozcestí do dalších světů a to by nebyla zvědavá dítka, kdyby se nerozhodla při té příležitosti navštívit i jiné světy.

Čarodějův synovec je první kniha, kterou jsem od tohoto autora měla tu čest číst a jsem ráda, že jsem začala právě jí. Příběh je svižný a nijak moc komplikovaný. Děti se zapletou s jednou zlo čarodějnicí, která je postranním zlem celého příběhu. Pouze doplňuje příběh, který začne až v dalších knihách. Vysvětlí se zde, jak moudrý lev Aslan vytvořil Narnii a Digory s Polly tomu mohli přihlížet. 

Styl psaní i vyprávění příběhu, mne utvrzuje v tom, že kniha je zaměřena na mladší čtenáře. No, v tuhle chvíli se začnete hlásit a pokřikovat, že v tom jsou i filozofické prvky, které děti nepochopí. Ano i to je pravda. Ale stále to zůstává pohádkou pro děti. 

Kniha se četla opravdu lehce a já ji měla přečtenou opravdu po krátké době. Příběh je milý a oslovil i mou šestnáctiletou mysl, která si přeje přečíst si pokračování. Jelikož je kniha tak útlá, nemám co víc bych k ní řekla. Snad jen to, že pokud máte rádi fantasy příběhy a dosud jste se s knihami C. S. Lewise nesetkali a konečně vám nevadí trochu toho dětského stylu, jděte do ní! 

7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat