pondělí 25. srpna 2014

Luxus (Luxus #1) od Anny Godbersen | Recenze

Anna Godbersen nám v této knize představí život newyorské smetánky konce 19. století, a to, že být členem starých a vážených rodin, na které se obrací veškerá pozornost jak tisku, tak celého města nemusí být vždy výhrou. Autorce se podařilo vykreslit dobu a vdechnout život mnoha charakterům...

V této knize máme hned čtyři dívky, kolem kterých se příběh točí. Miláčka New Yorku - Elizabeth Hollandovou, energickou královnu večírků - Penelopu Hayesovou, nevyspělou a rozpustilou sestru Elizabeth - Dianu Hollandovou a utlačovanou služku - Linu Burdovou. Godbersenová nás nenechala pouze ve společnosti dívek, a tak nám ukázala chvilky z života mladého Henryho Schoonmakera, který je znán, jako milovník žen, večírků a alkoholu. Máme tu čtyři hlavní protagonistky. To dává zelenou více než jednomu zamotanému příběhu...

Elizabeth se vrací z Paříže, do které odcestovala po smrti jejího otce. Srdce ale zůstalo zde v Americe. Lizzie je zamilovaná do kočího Hollandových - Willa Kellera - a to není vůbec nic snadného. Tajné schůzky, tajné polibky, tajná láska. Naneštěstí je rodina Hollandových na mizině, a tak je Lizzie donucena vzít si bohatého Henryho z dobré rodiny. Její srdce jí káže, aby odjela s Willem na západ, ale mozek křičí "Zůstaň! Zachraň rodinu!". A čím víc se svatba blíží, tím je atmosféra v jejím okolí hustší.

Po té, co Elizabeth zmizela za Atlantikem, se stala hvězdou veškerých večírků a společnosti Penelope. Užívala si slávy na výsluní a pozornosti mladých mužů. Zvláště jednoho. Zamilovala se do Henryho, který jí svou pozorností lichotil. A nejen pozorností. Penelopa se raduje z toho, až poví Elizabeth, že ji Henry hodlá požádat o ruku. A tak si přivodí veřejnou potupu. Začne usilovat o rozdělení Elizabeth a Henryho a neustoupí za žádnou cenu. Tajemství a vydírání jí není cizí.

Diana, mladší sestra dokonalé a kultivované Elizabeth. Není divu, že si jí každý zapamatuje pro její volnost, energii a upřímnost. Diana je prostě svá a vedle sestry působí jako malý nevychovaný fracek. Přesto jak působí na lidi, to je inteligentní a milá mladá dívka, která vyhledává dobrodružství jak v knihách tak v reálném životě. Ani v těch nejdivočejších snech jí ale nenapadlo, že by se mohla zamilovat do snoubence své sestry.

Lina pracuje u Hollandových jako služebná. V dětství se hodně přátelila s Elizabeth i Willem, do kterého je, stejně jako její paní, zamilovaná. Lina má ale tu smůlu, že Willovo srdce zahořelo pro její paní. Jak stárly, dívky se odcizily a Lina nyní nemůže svou paní vystát. Je rozhodnutá získat peníze a žít si jako vysoce postavená mladá dáma. Cena za to je ale zrada své paní a opuštění sestry...

Hlavní muž této knihy je mladý Henry. Jeho otec ztrácí trpělivost s Henryho kousky a tak ho donutí zasnoubit se s Elizabeth. Henrymu se to vůbec nezamlouvá. Elizabeth je v jeho očích klidná, kultivovaná a hlavně nudná. Vše, co on není. Henry si raději dopřeje tu a tam nějaký románek s některou z dívek. Naposledy se tohoto úkolu zhostila Penelopa. O to větším překvapením pro něj je, když začíná mít zájem o Elizabethinu mladší sestru Dianu. Probouzí se v něm totiž neledajaký cit.

Miluji historii a zvláště pak osmnácté a devatenácté století. Miluji zamilované příběhy. Luxus? To je pro mě!!! Příběh krásně plyne a zjistíme v něm mnohé, i když je děj shrnut přibližně do jednoho měsíce. Každý si tu najde svého oblíbence, jelikož rozmanitými charaktery se to tu jen hemží. (Mě osobně k srdci nejvíce přirostla Diana).

Nedá se tu přesně určit kdo že je ten záporák. Každá postava dělá chyby a ať už provede cokoliv, měla k tomu velice dobrý důvod. No řekněte? Kdyby vám vaše "nejlepší přítelkyně" uloupila snoubence, nebyli byste naštvaní?

Knihu doporučuji všem, kdo mají rádi historii, kdo nepohrdne láskou a kdo hledá oddechovou knihu. Osobně se nemohu dočkat, až si přečtu další díl a zjistím co si pro nás autorka znovu nachystala.

7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat