sobota 8. listopadu 2014

Multimediální den na FSS

Existují dva typy studentů. Ti první už v prváku vědí, čím chtějí být, na kterou vysokou školu směřují a tak na svém snu dřou a jednoho dne se jim toto úsilí pravděpodobně vyplatí. No a pak je tu ta druhá část. Maturanti, kteří si ještě v listopadu nejsou jistí, co že to budou za rok vlastně dělat. Kéž bych mohla říct, že jsem jedna z dříve jmenovaných, ale bohužel to tak není. Naštěstí nejsem ale úplně ztracený případ a už nějakou dobu si pohrávám s myšlenkou podat si přihlášku a s dávkou štěstí se tak i dostat na obor „Mediální studia a žurnalistika“ na brněnské Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Den otevřených dveří je ale za dlouho a první kolo Národních srovnávacích zkoušek je už v prosinci. Fakulta sociálních studií však pořádala v pátek 7. listopadu Multimediální den, věnovaný, jak už lze odhadnout z názvu, právě oboru, kterému se chci věnovat. Nejenže je to příležitost, jak si studenti mohou ověřit, jak to na škole funguje přímo u studentů, ale pokud by někdo stále nevěděl, kam si podat přihlášku, získá tu spoustu informací i o jiných oborech této, popřípadě i ostatních fakult.

A naše škola nám poskytla možnost, se tam jít v rámci vyučování podívat. Po vstupu do budovy jsme se zaregistrovali a vyšli do třetího patra, kde jsme se usadili v aule a čekali na zahájení programu. Nejprve byly předány ceny za tři nejlepší tvůrčí bakalářské práce a poté následovala beseda: „Zachrání nové projekty žurnalistiku?“. Své nám k tomu řekli Robert Čásenský, šéfredaktor magazínu Reportér, Miloš Čermák, šéfredaktor iHNed.cz, Michal Klíma, zakladatel Tablet Media, a Dany Stejskal, šéf OPIO.cz, který mezi zbylými pány působil ve svém tričku a džínách až moc free. Diskuze byla zajímavá, ale bavili se převážně o věcech spojených s vydáváním, zpoplatněním webových novin, výdaji a příjmy. Nejsem si jistá, zda-li to bylo k něčemu zúčastněným středoškolákům, ale pro studenty bakalářského či magisterského studia to mohlo být užitečné.

Další program se nám zamlouval už o dost více. Sešli jsme do atria FSS, kde se konal Mediální jarmark souběžně s besedou: „Život moderátorů“. Hned u vchodu jsme se zastavili u stolečku s nápisem „Informace o studiu“. Přesně to jsme potřebovali, jelikož nám o tři dny dříve na Gaudeámu nikdo nic pořádně nevysvětlil a v posledních dnech nastaly jisté změny v přijímacích zkouškách, o kterých nebylo k nalezení ani nic na internetu. Slečna byla velice komunikativní a věděla vše o FSS a FF na Masarykově univerzitě a velmi diskrétně nás provedla i svými zkušenostmi ze semestru na olomoucké univerzitě.


Plni informací jsme se přesunuli ke stánku Mladé front dnes, kde nás páni vyfotili profesionálním fotoaparátem, výslednou fotografii poslali do Prahy, kde to přes někoho, kdo to odsouhlasil, přišlo do vedlejšího počítače, kde jsme se objevily na titulní straně novin a mohly si s kamarádkami vytvořit i název článku. Každá jsme si domů odnesli kopii této strany velikosti A3 a můžeme tak balamutit vnoučata, že jsme byli v novinách.

Po sladkém pohoštění jsme vyjeli výtahem do studia univerzitního rádia „Radio R“. Slečny nám vysvětlili, co rádio vysílá, kdo se může stát on-air a off-air týmu (mají tam spoustu členů i z VUT nebo z JAMU) a nakonec nás po trojicích nechaly vstoupit do vysílací místnosti. Čekali jsme, že se jen podíváme, jak kluci vysílají, a budeme potichu stát v koutku, ale jaké to pro nás bylo překvapení, když jsme byly s holkami vyzvány, abychom promluvily do éteru. No, stalo se a jako zkušenost se to počítá. Později ten den jsme si to poslechli na internetu a zasmáli se.

Bylo skvělé vidět jak prostory této fakulty, tak novinové a televizní redakce, které tam byli a ukazovali, jak se co dělá.


Žádné komentáře:

Okomentovat