sobota 8. listopadu 2014

Jméno hvězdy (Stíny Londýna #1) od Maureen Johnson| Recenze

Maureen Johnson je jednou ze známějších amerických spisovatelek young adult. Vydala už více než 10 knih, ale do češtiny byla přeložena pouze jedna z nich. Tou je právě první kniha ze série Stíny Londýna - Jméno hvězdy. Nakladatelství Levné knihy si pohrálio i s grafikou a my tak máme svoji vlastní obálku. Sice není tak mrazivá jako původní, ale rozhodně si nemůžeme stěžovat. Jméno hvězdy rozhodně nedostalo nejhorší předělanou obálku za poslední měsíce. 

Aurora Deveaux má před sebou skvělé vyhlídky. Její rodiče získali pracovní nabídku v Anglii a Rory tak bude muset nastoupit na internátní školu v Londýně. Sen mnoha mladých Američanek. Rory se těší, i když ví, že to rozhodně nebude žádná dovolená. Těžká škola, spousta práce a k tomu všemu i sport. Ale je to Evropa a to je prostě něco speciálního. 

Po příletu do Anglie ji okamžitě obklopí zprávy o sériovém vrahovi, který jde ve šlápějích Jacka Rozparovače. Stejná místa, kde se vraždy udály, stejná jména obětí jako v minulosti, stejná zranění... A aby toho nebylo málo, vše se děje v oblasti, kde stojí Wexford, Roryina nová škola. Ani slabé zděšení studentů nedokáže zastavit, naplno rozjíždějící se studentský život. Rory se okamžitě spřátelí se svojí spolubydlící Jazzou a postupně i s dalšími studenty. Když se na scéně objeví sladký Jerome, všichni čtenáři se zamyslí nad otázkou, jestli právě on bude tou mužskou postavu, která se vloudí do srdce naší hrdinky. 

Když je Rory vtažena do vyšetřování Jackova řádění, čtenář má o zábavu postaráno. Rory se ani na vteřinu nezastaví a na každé stránce se něco děje. Kniha je vyplněna mnoha informacemi a událostmi, u kterých není pochyb, že si autorka dala opravdu záležet na přesnosti historických a technických údajů. Celkové provedení knihy už je slabší, ale i tak kniha obsahuje skvělý příběh, který určitě stojí za povšimnutí. 

Rory mi nesedla už od začátku. Její stupidní historky o její šílené rodině, neschopnost začlenit se ze zcela nepochopitelných důvodů, absolutní absence pocitu viny a taktu, kdykoliv se někam vytratila, aniž by dala svým přátelům vědět, ... A je toho mnohem víc. Jméno hvězdy je jedna z mála knih, kdy se mi naskytl právě tento problém, obvykle s hlavní ženskou postavou problémy nemívám. Ale Rory? Jak já bych byla ráda, kdyby ji autorka nahradila někým s fungujícím mozkem. Ostatní postavy tam neměli téměř žádné místo, protože Rory zabírala veškerý prostor. Opravdu by mě zajímaly pohledy ostatních, jejich příběhy,

Londýn - deštivý Londýn plný historie. Lepší prostředí Maureen zvolit nemohla. Všechno to tajemno a historie sálající z celého města a jednoduše kouzlo, kterým Londýn oplývá. 

Přestože jsem po většinu knihy bojovala sama se sebou (převážně kvůli Rory), musím říct, že se mi kniha líbila. Oživit světoznámou legendu Jacka Rozparovače a přimotat do toho náctiletou dívku. To už zní jako skvělý námět na knihu. To by tam ovšem autorka nesměla přimíchat duchy, kteří mi tam přišli naprosto... nepatřiční. Chápu, že tomu potřebovala autorka přidat nějakou pointu. Bez všeho toho duchařského by ta kniha vypadala úplně jinak, ale prostě mi to přišlo zbytečné. Byla bych hrozně ráda, kdyby se v druhém díle dalo více prostoru nějaké vedlejší linii, která mi tu chyběla. Ano, autorka tu jeden Roryin románek sice načala, ale bylo toho zkrátka málo. 

Autorčin sloh je beze sporu na vysoké úrovni. Hrála si s každou větičkou, každým slovním obratem, ale někdy se to zdálo moc na škodu. Scény byly až moc zdlouhavé a popisy okolí nezáživné. To co některé postavy vypouštěli z úst bylo kolikrát tak divné, že jsem jenom kroutila hlavou... 

V překladu Jakuba Volného jsem nenašla nic, co by vyloženě bilo do očí a redaktorské práci se také nemůže nic vytknout, protože jsem nenarazila na žádné grafické ani pravopisné chyby. 

Přes to všechno je kniha opravdu zajímavým dílem a každý, kdo má zálibu v young adult, slabších duchařinách a nevadí mu kapička detektivky, by si tuto knihu mohl užít. Osobně si myslím, že by se na ni měli zaměřit především čtenáři do / okolo šestnácti let.

Žádné komentáře:

Okomentovat