pondělí 29. prosince 2014

Young Adult román z pera britské YouTube senzace | Girl Online

Přestože toho bylo spoustu napsáno o tom, kdo knihu vlastně napsal, o samotné knize se na internetu dočtete velmi málo. A to je velká škoda.



Pokud neznáte youtube hvězdu Zoe Sugg, známou jako Zoella, pravděpodobně jste se v posledních letech nepohybovali na internetu. Tato čtyřiadvacetiletá dívka žijící v britském Brightonu měla úspěšný rok, a tak pár měsíců po představení její vlastní beauty řady vydává svůj knižní debut. Knihu vydalo nakladatelství Penguin a na příští rok plánuje její pokračování.

Kniha sleduje život patnáctileté Penny žijící v Brightonu. Řeší každodenní problémy spojené se spolužáky, kluky a školní divadelní hrou. Ráda fotografuje a vede si blog nazvaný Girl Online. A k tomu všemu se u ní po autonehodě začínají objevovat panická ataka. (It's a thing!) Její nejlepší gay kamarád Elliot bydlí ve vedlejším domě a neudělají bez sebe ránu.

Kniha ukazuje trable dnešních dospívajících a nezapomíná ani na přitomnost internetu, která je dnes pro nás všechny automatická.

Na vánoční prázdniny Penny odlétá se svými rodiči i Elliotem do New Yorku, kde čeká na Pennyinu mámu velká pracovní příležitost. Za oceánem se stává sama sebou a potkává tajemného kytaristu Noaha, se kterým se cítí svá a ví, že jí nebude odsuzovat jako její spolužáci. Je ale dobré, že vše sdílí se svými čtenáři na blogu? I když anonymním?

Penny je naprosto běžná dívka, a přestože je mladší, neměla jsem problém se do ní vcítit. Ničím čtenáře neotravuje a nemá žádné manýry či inteligentní poznámky. Elliot je perfektním příkladem gay best friend a musíte si ho jednoduše zamilovat. Další postavy jsou na tom vlastně taky tak. Budete si přát mít stejné rodiče jako Penny, budete chtít potkat kluka jako je Elliot a rozhodně byste za kamarády nechtěli Megan nebo Ollieho.

Zasazení příběhu do kouzelného Brightonu a ještě kouzelnějšího New Yorku byl skvělý tah. Dala bych všechno za to, abych mohla vidět některá z popisovaných zákoutí.

Přiznám, že Zoe už nějaký ten rok sleduji a tak jsem na knihu byla opravdu zvědavá. A můžu říci, že zklamaná nejsem. Hádky a řeči okolo toho, kdo knihu opravdu napsal nebo nenapsal nechám někomu jinému, protože si nemyslím, že jsem ta, kdo by to měl nějak soudit.

Zoe v knize také poukazuje na sílu kyberšikany, internetových nepodložených drbů, kterých sama nebyla ušetřena.

Knihu jsem četla v angličtině, ale neměla jsem s ní žádný problém. Girl Online je psána jednoduše, s použitím spousty hovorových výrazů. V textu se objevují články, SMS zprávy i tweety.

Román je opravdu povedený a mohu jej jen doporučit! Přečíst ho zvládne opravdu každý, kdo má alespoň mírně pokročilé základy angličtiny. Nečekejte žádné převratné zápletky a ponaučení. Kniha je prostě a jednoduše milá a vhodná na takový ten víkendový relax.



A co vy? Přemýšlíte o pořízení nebo alespoň přečtení této knihy?

7 komentářů:

  1. Taktiež ju sledujem a počula som o tejto knihe, no vôbec som netušila, že to je takýto krásny príbeh. Znie to naozaj zaujímavo a som rada, že to taktiež poukazuje na kyberšikanu, ktorej ľudia momentálne nevenujú veľkú pozornosť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z ní opravdu nadšená. všechny aspekty této knihy se mi líbí. A právě ta kyberšikana je tam vidět hodně...

      Vymazat
  2. mám v plánu si ji příští rok koupit :) po přečtení tvé recenze si myslím ještě víc, že je to dobrá kniha :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji kup :) nakladatelství Jota ji chystá přeloženou :)

      Vymazat
  3. Ráda bych si ji přečetla, ale i když mám angličtinu ve škole 9 let - nerozuměla bych tomu :( :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zoellu mám opravdu ráda, je taková milá a opravdu sympatická, proto i na její knihu jsem zvědavá, určitě si ji někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj :)
    Už dlhšie rozmýšľam že si tu knihu kúpim :D BTW: Super článok! :) Stávam sa pravidelnou čitateľkou! :)
    monismiths.blogspot.com

    OdpovědětVymazat